Wielu Amerykanów uważa Dzień Pamięci za początek lata, ale być może lepszym świętem, które jest przykładem wakacji, obfitych produktów, grillowania i czasu z rodziną i przyjaciółmi, jest Czerwiec.
On Jan 1 sierpnia 1863 prezydent Abraham Lincoln podpisał proklamację emancypacji, uwalniając zniewolonych mieszkańców Skonfederowanych Stanów. Ale chociaż niewolnictwo było technicznie skończone, Zniewoleni ludzie w Teksasie nie zostali powiadomieni, że są wolni aż do 19 czerwca 1865 roku-ponad dwa lata później. Przyczyna opóźnienia jest nieznana, chociaż istnieją pewne teorie, że wiadomość została celowo opóźniona w celu utrzymania siły roboczej. Inna teoria głosi, że wojska federalne czekały na właścicieli niewolników, aby mieli Ostatnie zbiory bawełny przed wyjazdem do Teksasu.
Po uwolnieniu wielu Afroamerykanów nadal pracowało w rolnictwie, albo jako dzierżawcy i dzierżawcy, albo ostatecznie kupując własną ziemię. Ostatecznie miliony akrów ziemi niegdyś należącej do czarnych farmerów zostały utracone, często z powodu rasizmu i dyskryminującej polityki USDA. W 1920 roku było prawie milion czarnoskórych rolników, podczas gdy dziś pozostało tylko około 45 000.
Temat: jak afroamerykańscy rolnicy stracili 90 proc. Ziemi?
W 1865 roku w Teksasie było ponad 250 000 zniewolonych czarnoskórych ludzi, a rok później zaczęły się uroczystości czerwcowe. Od 2021 roku Czerwiec jest obecnie uważany za święto narodowe.
Z biegiem lat święto rozprzestrzeniło się w całym Teksasie i poza nim, a uroczystości wzrosły do Rodeo, targów i dramatycznych odczytów proklamacji emancypacji, a także konkursów Miss Juneteenth. Niezależnie od metod świętowania, wszystkie wydarzenia mają jeden kluczowy element: jedzenie.
I były podstawowe naczynia, które zdobiły stoły każdego roku, bez względu na to, gdzie odbywały się uroczystości. Jako Dallas Morning News trafnie donoszono w 1933: “arbuz, grill i czerwona lemoniada będą spożywane w ilości.”
Coraz więcej ludzi dowiaduje się o tym przełomowym momencie w historii Ameryki, żywe rozmowy na temat żywności skoncentrowanej wokół Juneteenth również się dzieją, a nowa książka Nicole Taylor, Arbuz i czerwone ptaki, to pierwsza książka kucharska wydana przez duże Wydawnictwo. Nominowany do Nagrody Jamesa Bearda pisarz kulinarny jest również autorem The Up South Cookbook oraz Ostatnia O. G. Książka Kucharska.
Tytuł pochodzi od dwóch produktów żywnościowych ważnych dla obchodów: arbuza, który powstał w północno-wschodniej Afryce i został przywieziony do Ameryki podczas środkowego przejścia; i czerwone ptaki, które odnoszą się do wiary w czarnej i rdzennej społeczności amerykańskiej, że ptaki są przodkami, którzy wrócili, aby podzielić się szczęściem. Taylor pisze, że książka kucharska jest “deklaracją niezależności” od tradycyjnego jedzenia duszy i reprezentuje wolność tworzenia i ewoluowania z kulinarnej perspektywy.
Temat: dlaczego w Sylwestra jemy Black-Eyed Peas?
Kiedy Taylor przybiła tytuł, który przyszedł jej do głowy podczas jazdy pociągiem w Nowym Jorku, proces tworzenia i testowania przepisów w książce kucharskiej nastąpił stosunkowo szybko. Większość książek kucharskich może trwać od dwóch do trzech lat, ale zajęło Taylor tylko około 18 miesięcy. “Miałem ogromny arkusz kalkulacyjny owoców i warzyw, które są latem, wraz z [arkuszem kalkulacyjnym], które historycznie są związane z czerwcem i latem”, mówi. “Byłem pisząc przez chwilę o czarnym jedzeniu i kulturze, a przepisy musiały być zakorzenione w czarnym stole.”
Chociaż nie ma przepisów na potrawy Black celebration, takie jak makaron z serem lub placki ze słodkich ziemniaków, Taylor wziął składniki, które są tradycyjnie częścią czarnego doświadczenia, rozwijając kreatywne i innowacyjne dania z nimi. Na przykład, słodkie ziemniaki spritz, żółty squash i Cheddar herbatniki i arbuzowe kebaby z cytrusową solą werbeny są znane, ale nieoczekiwane.
“Dla czarnych Amerykanów, którzy świętowali [11 czerwca], spojrzą na tę książkę kucharską i przywrócą wspomnienia z uroczystości na podwórku, lub dostania się w długą kolejkę po smażoną rybę lub smażone krewetki lub udko indyka, i to podnieci ich i stworzy te rzeczy w domu. A także spróbować czegoś nowego, aby dodać do ich Juneteenth tabeli i porozmawiać z rodziną o tym, kto zrobił sałatkę ziemniaczaną, ” mówi Taylor. “Dla tych, którzy świętują po raz pierwszy…mam nadzieję, że odejdą rozumiejąc, że było to święto urodzone w Teksasie, a ze względu na wielką migrację, można je znaleźć na podwórkach w Oakland, w Chicago, na Brooklynie. I ci sami ludzie będą inspiracją, aby dostać się do kuchni i gotować. Jedzenie to świetny sposób na rozmowy.”