Glacier FarmMedia – Wszystko zmieniło się dla rolnictwa po II wojnie światowej.
Jak zwiększyć produkcję i obniżyć emisje
Glacier FarmMedia – rolnicy z Kanady mogą pełnić jeszcze większą rolę w globalnym łańcuchu dostaw żywności, jednocześnie redukując ogólne emisje gazów cieplarnianych…
Gdy świat szedł na wojnę, sektor ten był głównie napędzany siłą mięśni. Kiedy wojna się skończyła, był gotów do szybkiej mechanicznej modernizacji i rewolucji zielonej, która przyniosła zwiększone użycie nawozów i herbicydów, wszystkie produkty badań naukowych związanych z wojną.
Na przykład szerokie użycie nawozów azotowych nastąpiło, gdy firmy chemiczne szukały nowego zastosowania dla swoich zakładów produkujących materiały wybuchowe.
Herbicyd 2,4-D stał się dostępny komercyjnie w 1945 roku. On i podobny 2,4,5-T oraz MCPA zostały opracowane w tajemnicy przez cztery grupy badawcze w Wielkiej Brytanii i USA.
Jako producenci wprowadzili te nowe narzędzia, również adoptowali postawę i język wojny. Walczyli z chwastami. Walczyli z grzybami. Pokonali owady. W gruncie rzeczy byli w zaciętej walce z Naturą.
Przez dziesięciolecia głównie wygrywali tę walkę. Plony skoczyły, szkodliwe szkodniki były zarządzane, a Złoty Wiek dla gospodarstw wybuchł. Rolnicy byli w większości w stanie wyplenić wszystko, ale problemy pogodowe opryskami.
Potem wyzwania zaczęły się pojawiać w postaci odpornych na herbicydy chwastów, które zostały przyniesione na pierwszy plan poprzez nacisk selekcyjny.
W gruncie rzeczy ta sama substancja, stosowana przez wiele sezonów, wybierała niewielki procent chwastów, które naturalnie nie były podatne na stosowane metody kontroli. W ten sposób chwasty odporne na herbicydy zaczęły pojawiać się coraz częściej, stanowiąc coraz większe wyzwanie dla producentów rolnych i ich sposobów uprawy.
W odpowiedzi na te wyzwania producenci rolni zaczęli szukać nowych sposobów walki z chwastami, takich jak nowe produkty chemiczne lub technologie biologiczne, takie jak mikroorganizmy czy biopreparaty. Niektórzy producenci rozważają również powrót do tradycyjnych metod kontroli chwastów, takich jak ręczne zbieranie lub metody mechaniczne, aby zmniejszyć zależność od chemicznych środków ochrony roślin.
Wyglądałoby to mniej więcej tak: rolnik spryskuje zaatakowane pole i zabija milion chwastów, o których mowa. Jeden przeżywa. Dla rolnika z 1948 roku wyglądałoby to jak cud. Ale w 1988 roku, kiedy to dziecko rolnika prowadziło to miejsce, ta odporna populacja stała się ogólną populacją tego chwastu. Cud już nie działał.
Kanada zajmuje obecnie 3. miejsce na świecie pod względem chwastów odpornych na herbicydy. Istnieje około 75 unikalnych gatunków, według federalnego naukowca Charlesa Geddesa.
Manitoba znajduje się na szczycie listy na preriach z 30 odpornymi gatunkami chwastów, w porównaniu do 24 w Albercie i 22 w Saskatchewan.
Ogólnokrajowo Ontario jest liderem, jeśli można to tak nazwać, z 38 gatunkami chwastów odpornych.
Nowa chemia nie rozwiąże tego rozwijającego się problemu. Jak zauważyła niedawno jedna publikacja naukowa z witryny Science Direct, aż do lat 90. nowy sposób działania był wprowadzany, średnio, raz na trzy lata. Ale na dzień publikacji artykułu w 2021 roku żaden nowy sposób działania nie został wprowadzony od 1992 roku. Łatwe do zdobycia owoce chemii zostały już zebrane.
To oznacza, że rozwiązanie tego uciążliwego problemu prawdopodobnie będzie skomplikowane. Kluczem jest zintegrowane zarządzanie chwastami.
Jeśli herbicydy były jednym wielkim młotkiem, inne narzędzia są bardziej jak zbiór małych młotków, które kruszą problem. Może to być skuteczne, ale będzie wymagać zmian w sposobie obecnego postępowania.
Może to oznaczać zmianę mieszanki upraw, ponieważ siew tego samego kilku jednorocznych upraw wiosennych zapewnia stabilną podstawę dla chwastów. Może być wymagane uprawy wieloletnie, uprawy okrywowe lub zimowe zboża.
Może to oznaczać wyższe wskaźniki sadzenia, aby pozwolić uprawom szybciej zamknąć koronę, dusząc chwasty.
Może to oznaczać zbieranie i niszczenie – mechaniczne lub poprzez kompostowanie lub spalanie – nasion chwastów podczas zbiorów.
Może to oznaczać mechaniczne zniszczenie, takie jak obróbka gleby, która w nadchodzących latach będzie wykonywana przez małe autonomiczne roboty, kiedy sensory i baza danych rozpoznawania chwastów staną się solidne.
Prawdopodobnie oznacza to wszystkie te rzeczy, w pewnym połączeniu, odpowiednim dla indywidualnego gospodarstwa.
Co robisz, aby przygotować swoje gospodarstwo na tę przyszłość?
*Ten artykuł został pierwotnie opublikowany w Manitoba Co-operator.