W Sylwestra, wielu Afroamerykanów zrobić punkt gotować black – Eyed peas zapoczątkować nowy rok, i jak autor John Egerton napisał w swojej książce Southern Food, uważa się, że mają ” mistyczną i mityczną moc, aby przynieść szczęście.”
Czarnooki groszek wcale nie jest groszkiem. W rzeczywistości jest to fasola należąca do rodziny cowpea. Black-Eyed peas odbył podróż do Ameryki na statkach niewolniczych, ponieważ fasola została przywieziona na statkach niewolniczych z Afryki Zachodniej, aby nakarmić zniewolonych ludzi, którzy odbyli długą i krętą podróż przez środkowe Przejście. W Afryce black-Eyed peas byłby albo gotowany i spożywany z ryżem, albo smażony i spożywany z ryżem i smażonymi plantanami. Kiedyś w Ameryce, black-Eyed peas były w stanie być sadzone przez zniewolonych ludzi w swoich ogrodach, ponieważ były one postrzegane jako pokarm dla biednych ludzi, a także były wykorzystywane do karmienia zwierząt. Często były używane do zup, gulaszy i placków.
Po wojnie domowej jedzenie black – Eyed peas stało się bardziej powszechne na południu i nie ograniczało się do jedzenia dla zniewolonych ludzi lub biednych. Podczas wojny secesyjnej armia Unii dokonała nalotu na zapasy żywności Armii konfederackiej i zabrała wszystko, co uważali za jadalne, z wyjątkiem Black-Eyed peas. W tym momencie Armia Konfederatów musiała jeść wszystko, co się dało i zjadała fasolę z konieczności.
Najczęstszym sposobem jedzenia black-Eyed peas jest w Hoppin ‘ John danie. Najwcześniejszy przepis można znaleźć w książce kucharskiej z 1847 roku, Karolina Housewife, napisane przez Sarah Rutledge. Większość przepisów na Hoppin ‘ John wezwanie do gotowania black-Eyed peas z ryżem, wieprzowina (Zwykle fatback lub boczek) i przyprawy. Niektóre odmiany obejmują posiekaną cebulę i ostry sos.
Odmiana Hoppin ‘ John, zrobiona z Black-Eyed peas i wieprzowiny. Zdjęcie: Brent Hofacker, Shutterstock.
Jednak nikt nie wie dokładnie, skąd pochodzi tradycja jedzenia black-Eyed peas na szczęście i dobrobyt w Nowym Roku; istnieje kilka teorii. Jedna z teorii głosi, że zniewoleni jedli Black-Eyed peas, gdy Proklamacja emancypacji weszła w życie 1 stycznia 1863 roku. Inna teoria opiera się na południowej frazie: “jedz ubogich w Nowy Rok i jedz tłuszcz przez resztę roku”—opartej na historycznie utrzymywanym przekonaniu, że black-Eyed peas były dla biednych ludzi.
Mieszkańcy południa i Afroamerykanie kontynuują tradycję upewniania się, że garnek black-Eyed peas jest na piecu, aby powitać Nowy Rok, bez względu na to, gdzie mieszkają. Już w 1904 r. była wzmianka w Szeroki Topór, Czarny tygodnik w Utah. “Pani Marshall Drish, 4613 Dearborn Street, otrzymała małą torebkę black Eyed peas od jednej ze swoich przyjaciółek, która przyszła zza Słońca w Tennessee; z prośbą, aby gotować i jeść je wszystkie w Nowy Rok; gdyby tak zrobiła, miałaby mnóstwo pieniędzy przez cały rok. Nie jesteśmy w stanie stwierdzić, czy pani Drish posłuchała Rady przyjaciółki, czy nie.”
Jury nadal nie wie, czy black-Eyed peas naprawdę są kluczem do powodzenia w tym roku, ale to chyba bez znaczenia. Można powiedzieć, że ważniejsze jest kontynuowanie tradycji tych, którzy przybyli wcześniej, a w niewielkim stopniu, gdy jemy, kontynuujemy rytuał, który wiąże nas z naszymi ukochanymi jedynki. Co jest bardziej wartościowe?